Maandag - Vrijdag : 08:30 - 17:30
events@ictmedia.nl, redactie@itexecutive.nl, sales@ictmedia.nl
073 - 614 0070

CIO of the Year Award

Uitgereikt op CIODAY

Winnaars voor het leven

De oud-winnaars van de CIO of the Year Award zijn belangrijke vaandeldragers voor het vakgebied. Om de kennis, kunde en visie van alle award-winnaars te borgen, bundelen en delen is de CIO of the Year Association opgericht. De CIO of the Year Association is uniek door de verscheidenheid aan mensen en meningen.

Alle winnaars van de CIO of the Year Award waren dat jaar precies de juiste persoon, met de juiste aanpak, binnen de juiste context. Tezamen beschikken ze over een unieke mix aan competenties en inzicht, waarmee we onze organisaties, het IT-speelveld en misschien zelfs de wereld verder kunnen helpen.

Selectie pre-genomineerden

De CIO of the Year Award procedure leunt op sterke criteria en processen. De processen en criteria zijn ontwikkeld over de afgelopen jaren tezamen met CIO Platform Nederland (CIO platform van top 100 organisaties in Nederland), CIO Magazine en wetenschappelijke onderzoeksorganisatie The Boston Consulting Group en Squadra.

Validatie

De top van de genomineerden worden gekozen op basis van de ontvangen web-questionnaire-resultaten en doorgespeeld aan de jury. Persoonlijke validatie interviews en assessments met de top-genomineerden worden afgenomen door Squadra en de internationale Business partner, The Boston Consulting Group. CIO Magazine publiceert een interview van de eindgenomineerden.

Selectie door de jury

De jury nodigt de eindgenomineerden uit in oktober en voert validatiechecks uit. De selectie van de CIO of the Year geschiedt op basis van de verzamelde surveys, interviews, assessment en resultaten.

CIO OF THE YEAR 2021

Mel Jacobs, CIO Private Banking and Corporate and Institutional Banking bij ABN AMRO Bank, is winnaar van de CIO of the Year Award 2021. Zij dankt de prijs aan haar grote rol in de digitale transformatie van de bank. “Mel Jacobs is zeer goed in het vertalen van de purpose van ABN AMRO in doelstellingen voor de digitale transformatie”, zegt juryvoorzitter Bernhard van Oranje. “Als jury hebben we gezien hoe ze weet te bepalen welke digitale producten nodig zijn. Vervolgens weet ze koers te houden.”

Meer

CIO of the Year Association

MARCEL KROM
CIO OF THE YEAR 2020

Marcel Krom, CIO van PostNL, is winnaar van de CIO of the Year Award 2020. Hij dankte de prijs aan zijn grote rol in de digitale transformatie van het post- en pakketbedrijf. “Marcel Krom heeft er als CIO voor gezorgd dat PostNL als gevestigd bedrijf met een lange historie snel genoeg is om de digitale concurrentie aan te kunnen”, zegt juryvoorzitter Bernhard van Oranje. “Als jury hebben we gezien hoe hij met succes weet om te gaan met de complexiteit van een grote organisatie en zaken in beweging weet te brengen.”

PERRY VAN DER WEYDEN
CIO OF THE YEAR 2019

Perry van der Weyden (geb. 1960) is CIO van Rijkswaterstaat en onlangs uitgeroepen tot winnaar van de CIO of the Year Award 2019. Hij mag zich daarmee de beste ‘chief information officer’ van Nederland noemen. Van der Weyden dankt de prijs aan de manier waarop hij resultaten weet te boeken binnen de overheid, een complexe omgeving met veel stakeholders.

Lees het volledige artikel

HYLKE SPRANGERS
CIO OF THE YEAR 2018

Hylke Sprangers dankt de prijs aan zijn cruciale rol in de baanbrekende digitale ontwikkeling van zijn bedrijf. “Hij heeft ingezien dat in de economie van nu incrementele stappen vanuit klassieke IT onvoldoende zijn en een moedige stap gezet naar de inzet van een digitaal platform”, aldus juryvoorzitter Bernhard van Oranje. “Hij heeft zijn nek uitgestoken voor totale digitale vernieuwing, waarmee het Nederlandse Talpa Network nu de strijd aankan met spelers als Netflix en Facebook.”

Lees het volledige artikel

BOUKE HOVING
CIO OF THE YEAR 2017

Bouke Hoving dankt de uitverkiezing aan de transformatie van KPN naar een klantgedreven organisatie met een geïntegreerd en gebruikersvriendelijk aanbod van producten en diensten. “Hij heeft voor zijn organisatie echt het verschil gemaakt”, motiveerde juryvoorzitter Bernhard van Oranje de keuze. Zowel in het kwalitatieve en kwantitatieve onderzoek, het intensieve leiderschaps-assessment als het afsluitende jurygesprek was Hoving de beste.

Lees het volledige artikel

RON VAN KEMENADE
CIO OF THE YEAR 2016

Ron van Kemenade dankte de prijs aan zijn cruciale rol in de baanbrekende digitale ontwikkeling van ING. “Met zijn focus op technologie legt hij de basis voor een geheel nieuwe organisatie, waarvan de contouren zich inmiddels beginnen af te tekenen”, aldus juryvoorzitter Bernhard van Oranje. “Het is mooi om te zien hoe hij zich daarbij laat inspireren door grote digitale wereldspelers.”

Lees het volledige artikel

ARNOUD KLERKX
CIO OF THE YEAR 2015

Arnoud Klerkx van Sanoma Learning is winnaar van de CIO of the Year Award 2015. Klerkx dankte zijn uitverkiezing aan zijn cruciale rol in de verregaande digitale ontwikkeling van zijn bedrijf. De organisatie hield daarmee vast aan het credo dat de rol van de deelnemers dit jaar belangrijker is dan hun functietitel.

Lees het volledige artikel

LOUIS LUIJTEN
CIO OF THE YEAR 2014

Louis Luijten, CIO van ASML, is winnaar van de CIO of the Year Award 2014. De zevenkoppige jury koos hem als opvolger van Jeroen Tas en Frans Woelders, inmiddels oud-CIO’s van respectievelijk Philips en ABN Amro. De winnaar dankte zijn uitverkiezing aan zijn resultaten, persoonlijke gedrevenheid en zijn cruciale rol in de verdere ontwikkeling van zijn bedrijf.

Lees het volledige artikel

FRANS WOELDERS
CIO OF THE YEAR 2013

Frans Woelders was in 2013, in tegenstelling tot veel andere CIO’s, tevens verantwoordelijk voor het primaire proces van zijn organisatie. IT ging binnen ABN Amro niet alleen over de kantoorautomatisering, het betrof vooral de dienstverlening aan de klanten van de bank.

Lees het volledige artikel

JEROEN TAS
CIO OF THE YEAR 2013

Jeroen Tas had al een leven in de IT achter zich toen hij als CIO aantrad bij Philips. Al zijn kennis en ervaring rond digitale ontwikkelingen kwam van pas binnen het transformatieproces naar een bedrijf dat qua business en IT volledig digitaal aangehaakt is. Inmiddels is Jeroen Tas CEO Philips Healthcare Informatics, Solutions & Services.

Lees het volledige artikel

ROBBERT-JAN STEGEMAN
CIO OF THE YEAR 2012

Robbert-Jan Stegeman startte enkele jaren geleden met de transformatie van de IT-functie bij energienetwerkbedrijf Alliander. In 2012 waren er reeds grote slagen gemaakt: een nieuwe organisatiestructuur verbeterde de wisselwerking met de business, waardoor IT als kernactiviteit werd gezien. Tegelijk is het bedrijf gereedgemaakt voor grootscheepse veranderingen in de energiesector.

Lees het volledige artikel

ALOYS KREGTING
CIO OF THE YEAR 2011

Kort nadat hij in 2007 de CIO of the Year Award in de wacht had gesleept, vertrok Aloys Kregting van Numico naar DSM. Anders dan bij het voedingsmiddelenbedrijf, waar hij met een beperkt budget en 150 ERP-systemen de decentrale organisatie zoveel mogelijk als één eenheid had laten opereren, probeerde hij bij DSM juist een centrale organisatie te internationaliseren.

Lees het volledige artikel

LINEKE SNELLER
CIO OF THE YEAR 2010

Lineke Sneller was tijdens haar uitverkiezing in 2010 ruim twee jaar IT director van Tele2. Naast een standaard verander- en beheersorganisatie, was haar afdeling verantwoordelijk voor billing, en hosting- en securitydiensten aan externe klanten. “Telecom is een leuke bedrijfstak, omdat de business hier IT is”, stelde de later naar Vodafone overgestapte CIO destijds. “Je kunt als IT-afdeling het verschil maken.”

Lees het volledige artikel

ARJEN DORLAND
CIO OF THE YEAR 2009

Arjen Dorland ondersteunde in 2009 als CIO van Shell Downstream de steeds sterker globaliserende business. Hij werkte daartoe aan een helder portfolio van standaard-systemen. Met drie leveranciers heeft Shell, inclusief de Downstream-organisatie die de gehele keten van raffinage tot marketing en verkoop verzorgt, enkele megacontracten afgesloten voor de uitbesteding van de wereldwijde infrastructuur. Het resultaat was een flexibele, businessgerichte en waardetoevoegende IT.

Lees het volledige artikel

ROB DE HAAS
CIO OF THE YEAR 2008

Vlak voor zijn overstap naar Fortis kon Rob de Haas, destijds Group CIO van ABN AMRO, tevreden terugblikken op de succesvolle multivendorsourcing bij de bank. Deze strategie, waarmee de CIO ver voor zijn branchegenoten uitliep, heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. Naast kostenbesparingen en een hogere mate van flexibiliteit leverde het traject onder meer een hogere kwaliteit van dienstverlening en lagere operationele risico’s op.

Lees het volledige artikel

ALOYS KREGTING
CIO OF THE YEAR 2007

De toenmalige Numico-CIO Aloys Kregting koos in 2007 voor een pragmatische benadering van de IT. Voor hem bijvoorbeeld geen bedrijfsbrede ERP-implementatie en een van hogerhand opgelegde standaardisatie. Integendeel zelfs. Omwille van de agility mocht de IT op landniveau voor een groot deel z’n eigen ding doen, wat in de praktijk prima bleek te werken. Maar wie denkt dat er geen visie achter zat, die heeft het mis.

Lees het volledige artikel

KEES JANS
CIO OF THE YEAR 2006

IT was op Schiphol ook in 2006 al het instrument voor innovatie. “Ik wil op vragen vanuit de business niet hoeven antwoorden dat het niet kan op onze infrastructuur”, zei Kees Jans, tot 2014 CIO van het luchthavenbedrijf, toen. Om vooraan te blijven lopen, richtte hij teams op samengesteld uit IT en business, die tijd en budget kregen om nieuwe toepassingsmogelijkheden van IT te bedenken en te testen.

Lees het volledige artikel

PETER HAGEDOORN
CIO OF THE YEAR 2005

Bedrijven worden steeds afhankelijker van technologie, en concurrentievoordeel zonder IT is vrijwel niet meer te realiseren. Peter Hagedoorn, destijds CIO van Océ, zag in 2005 de rol van de CIO in de toekomst alleen maar belangrijker worden. “In feite is IT de virtuele blauwdruk van een bedrijf, alles is erdoor met elkaar verbonden”, zei hij toen.

Lees het volledige artikel