Maandag - Vrijdag : 08:30 - 17:30
info@ictmedia.nl, redactie@ictmedia.nl, sales@ictmedia.nl
073 - 614 0070

Hotze Zijlstra

BaaS Magazine

CEO neemt eindelijk de leiding

///
Categories,

Ik zal eerlijk zijn: nog niet zo lang geleden zag ik slechts een minderheid van de CEO’s als èchte bazen. De mensen die ik kende waren veeleer communicators, boegbeelden, mental coaches.

Ze werden niet teveel gehinderd door de inhoud even snel even een pakkend verhaaltje kunnen opdissen als de situatie daarom vroeg. Onverschillig of het ging om een werkjubileum, de opening van een nieuw hoofkantoor of een toelichting op de tegenvallende jaarcijfers.

Ik zag de hoogste bestuurders bovendien als bonusbeluste ego’s voor wie hun toppositie een doel op zich was in plaats van een middel om hun organisatie de juiste richting op te helpen. Laat ik nogmaals eerlijk zijn: dat beeld staat in de helft van de gevallen nog steeds aardig overeind.

Maar er verandert wel iets. Gedreven door een ontwikkeling die uiteindelijk de winnaars van de verliezers zal scheiden: de verregaande digitalisering van onze economie en samenleving. Onderzoeksbureau Gartner constateert dat pakweg de helft (daar heb je ‘m weer!) van de CEO’s verwacht dat hun sector op zijn minst aanzienlijk of onherkenbaar zal veranderen door de digitale ontwikkelingen. De meeste van die topmensen vinden digitalisering belangrijk genoeg om zelf de leiding te nemen, en kiezen bij delegeren meestal voor de CIO.

Positieve kracht
Ander positief nieuws is dat iets meer dan de helft van de CEO’s volgens Gartner digitalisering zien als een positieve kracht, niet als een destructieve. Ze verwachten dat digitale transformatie hogere winstmarges met zich meebrengt.

En laat dit nou precies de teneur zijn die ik waarneem bij de CEO’s – al tooit niet iedere hoogste baas die ik sprak draagt zich met die titel. Men onderkent het belang van een gedegen beleid ten aanzien van data, IT-talent, maatschappelijke impact en verantwoordelijkheid en zelfs architectuur!

Dit zijn in mijn ogen de CEO’s van de toekomst. Mensen die we in BAAS alle ruimte zullen geven voor hun verhaal. Mensen die mijn en misschien ook wel jouw beeld van de traditionele CEO zullen doen vervagen.