Maandag - Vrijdag : 08:30 - 17:30
info@ictmedia.nl
073 - 614 0070

CIO of the Year Award

Uitgereikt op de CIODAY

Winnaars voor het leven

De oud-winnaars van de CIO of the Year Award zijn belangrijke vaandeldragers voor het vakgebied. Om de kennis, kunde en visie van alle award-winnaars te borgen, bundelen en delen is de CIO of the Year Association opgericht. De CIO of the Year Association is uniek door de verscheidenheid aan mensen en meningen.

Alle winnaars van de CIO of the Year Award waren dat jaar precies de juiste persoon, met de juiste aanpak, binnen de juiste context. Tezamen beschikken ze over een unieke mix aan competenties en inzicht, waarmee we onze organisaties, het IT-speelveld en misschien zelfs de wereld verder kunnen helpen.

Pre-selectie van pre-nominees.

De CIO of the Year Award procedure leunt op sterke criteria en processen. De processen en criteria zijn ontwikkelt over de afgelopen jaren tezamen met CIO Platform Nederland (CIO platform van top 100 organisaties in Nederland), CIO Magazine en wetenschappelijke onderzoek organisatie The Boston Consulting Group en Qhuba

Validatie

De top 6 nominees worden gekozen op basis van de ontvangen web questionnaire resultaten en doorgespeeld aan de jury. Persoonlijke validatie interviews en assessments met de top genomineerde worden afgenomen door Qhuba en de internationale Business partner; The Boston Consulting Group. CIO Magazine publiceert een interview van de eind genomineerden.

Jury Selectie

De Jury nodigt de eind genomineerden uit in oktober en zal validatie checks uitvoeren. De selectie van de CIO of the Year is op basis van de verzamelde surveys, interviews, assessment en resultaten.

 

CIO OF THE YEAR 2017

Bouke Hoving, CIO van KPN, is winnaar van de CIO of the Year Award 2017. Hij dankt de uitverkiezing aan de transformatie van KPN naar een klantgedreven organisatie met een geïntegreerd en gebruikersvriendelijk aanbod van producten en diensten. “Hij heeft voor zijn organisatie echt het verschil gemaakt”, motiveerde juryvoorzitter Bernhard van Oranje de keuze.

De winnaar scoorde hoog op alle onderdelen van het selectieproces. Zowel binnen het kwalitatieve en kwantitatieve onderzoek door The Boston Consulting Group (BCG), het intensieve leiderschapsassessment van Linqhu als het afsluitende jurygesprek behoorde hij tot de besten.

Binnen de Nederlandse CIO-gemeenschap geldt Hoving bovendien als een gewaardeerde en toegankelijke inspirator. “We hebben met Bouke Hoving een leider gekozen die zijn visie goed kan verwoorden en alles in het werk stelt om zijn organisatie verder vooruit te helpen. Dat heeft hij bewezen goed gedaan”, aldus Van Oranje.

De bekendmaking vond vandaag plaats tijdens CIODAY2017 in de Amsterdamse Beurs van Berlage. Ruim 750 hoge IT-functionarissen waren hiervan getuige. Genomineerd voor de CIO of the Year Award 2017 waren verder: Arthur Govaert (Radboudumc), Jaco van Goudswaard (Kadaster), Leo Brand (Vopak), Olli Hyyppä (NXP) en Ton van Rhijn (CZ).

Omnichannel

Het productaanbod van KPN op de consumentenmarkt is dankzij de CIO en zijn mensen een geïntegreerde bundel, met een prima omnichannel-klantervaring die begint bij digitaal. Neem de KPN-consumenten-app, die net zo werkt als internetbankieren.

Een andere in het oog springende innovatie is dat Chinese WeChat-gebruikers met een Nederlandse simkaart in heel Europa de Chinese omgeving kunnen blijven gebruiken. Intussen richten de CIO en zijn team zich op nieuwe mogelijkheden. “Nu het netwerk steeds meer ‘software-defined’ wordt, ontstaan er allemaal nieuwe businessmodellen.”

Rob Beijleveld, CEO van ICT Media en initiatiefnemer van de CIO of the Year Award, prijst KPN’er Hoving om zijn unieke combinatie van intelligentie en daadkracht. “Het is ongelooflijk wat hij heeft aangedurfd en uiteindelijk heeft verwezenlijkt. Laat ik eerlijk zijn: er waren meer kandidaten die aanspraak maakten op de Award. Maar als je vooral kijkt naar wat er daadwerkelijk is geleverd, dan is Bouke voor dit jaar de juiste man.”

Objectief

Bij de CIO of the Year Award is ook dit jaar weer een strikt en objectief proces gevolgd, waarbij de prijs is toegekend aan degene die het hoogst scoort op geleverde prestaties en de manier waarop hij of zij in zijn/haar rol en functie staat. In de beoordeling door BCG en Linqhu telden zaken mee als performance, perceptie door de business en persoonlijke competenties.

Een in het oog springend verschil met voorgaande jaren is dat er in het BCG-onderzoek meer aandacht is geschonken aan de zogenaamde ‘digital accelerator index’, waarbij de echte digitale enablers kunnen worden geïdentificeerd. Op basis van dit alles sprongen er dit jaar wederom meerdere CIO’s uit. De afsluitende bijeenkomst in de Pinnacle Tower in Amsterdam gold als een laatste validatie van het doorlopen selectieproces.

Gehele artikel

CIO of the Year Association

RON VAN KEMENADE
CIO OF THE YEAR 2016

Ron van Kemenade dankte de prijs aan zijn cruciale rol in de baanbrekende digitale ontwikkeling van ING. “Met zijn focus op technologie legt hij de basis voor een geheel nieuwe organisatie, waarvan de contouren zich inmiddels beginnen af te tekenen”, motiveerde juryvoorzitter Bernhard van Oranje de keuze. “Het is mooi om te zien hoe hij zich daarbij laat inspireren door grote digitale wereldspelers.” Klik hier voor het volledige artikel

ARNOUD KLERKX
CIO OF THE YEAR 2015

Arnoud Klerkx van Sanoma Learning is winnaar van de CIO of the Year Award 2015. Klerkx dankte zijn uitverkiezing aan zijn cruciale rol in de verregaande digitale ontwikkeling van zijn bedrijf. De organisatie hield daarmee vast aan het credo dat de rol van de deelnemers dit jaar belangrijker is dan hun functietitel.
Klik hier voor het volledige artikel

LOUIS LUIJTEN
CIO OF THE YEAR 2014

Louis Luijten, CIO van ASML, is winnaar van de CIO of the Year Award 2014. De zevenkoppige jury koos hem als opvolger van Jeroen Tas en Frans Woelders, inmiddels oud-CIO’s van respectievelijk Philips en ABN Amro. De winnaar dankte zijn uitverkiezing aan zijn resultaten, persoonlijke gedrevenheid en zijn cruciale rol in de verdere ontwikkeling van zijn bedrijf.
Klik hier voor het volledige artikel

FRANS WOELDERS
CIO OF THE YEAR 2013

Frans Woelders was in 2013, in tegenstelling tot veel andere CIO’s, tevens verantwoordelijk voor het primaire proces van zijn organisatie. IT ging binnen ABN Amro niet alleen over de kantoorautomatisering, het betrof vooral de dienstverlening aan de klanten van de bank.
Klik hier voor het volledige artikel

JEROEN TAS
CIO OF THE YEAR 2013

Jeroen Tas had al een leven in de IT achter zich toen hij als CIO aantrad bij Philips. Al zijn kennis en ervaring rond digitale ontwikkelingen kwam van pas binnen het transformatieproces naar een bedrijf dat qua business en IT volledig digitaal aangehaakt is. Inmiddels is Jeroen Tas CEO Philips Healthcare Informatics, Solutions & Services.
Klik hier voor het volledige artikel

ROBBERT-JAN STEGEMAN
CIO OF THE YEAR 2012

Robbert-Jan Stegeman startte enkele jaren geleden met de transformatie van de IT-functie bij energienetwerkbedrijf Alliander. In 2012 waren er reeds grote slagen gemaakt: een nieuwe organisatiestructuur verbeterde de wisselwerking met de business, waardoor IT als kernactiviteit werd gezien. Tegelijk is het bedrijf gereedgemaakt voor grootscheepse veranderingen in de energiesector.
Klik hier voor het volledige artikel

ALOYS KREGTING
CIO OF THE YEAR 2011

Kort nadat hij in 2007 de CIO of the Year Award in de wacht had gesleept, vertrok Aloys Kregting van Numico naar DSM. Anders dan bij het voedingsmiddelenbedrijf, waar hij met een beperkt budget en 150 ERP-systemen de decentrale organisatie zoveel mogelijk als één eenheid had laten opereren, probeerde hij bij DSM juist een centrale organisatie te internationaliseren.
Klik hier voor het volledige artikel

LINEKE SNELLER
CIO OF THE YEAR 2010

Lineke Sneller was tijdens haar uitverkiezing in 2010 ruim twee jaar IT director van Tele2. Naast een standaard verander- en beheersorganisatie, was haar afdeling verantwoordelijk voor billing, en hosting- en securitydiensten aan externe klanten. “Telecom is een leuke bedrijfstak, omdat de business hier IT is”, stelde de later naar Vodafone overgestapte CIO destijds. “Je kunt als IT-afdeling het verschil maken.”
Klik hier voor het volledige artikel

ARJEN DORLAND
CIO OF THE YEAR 2009

Arjen Dorland ondersteunde in 2009 als CIO van Shell Downstream de steeds sterker globaliserende business. Hij werkte daartoe aan een helder portfolio van standaardsystemen. Met drie leveranciers heeft Shell, inclusief de Downstream-organisatie die de gehele keten van raffinage tot marketing en verkoop verzorgt, enkele megacontracten afgesloten voor de uitbesteding van de wereldwijde infrastructuur. Het resultaat was een flexibele, businessgerichte en waardetoevoegende IT.
Klik hier voor het volledige artikel

ROB DE HAAS
CIO OF THE YEAR 2008

Vlak voor zijn overstap naar Fortis kon Rob de Haas, destijds Group CIO van ABN AMRO, tevreden terugblikken op de succesvolle multivendorsourcing bij de bank. Deze strategie, waarmee de CIO ver voor zijn branchegenoten uitliep, heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. Naast kostenbesparingen en een hogere mate van flexibiliteit leverde het traject onder meer een hogere kwaliteit van dienstverlening en lagere operationele risico’s op.
Klik hier voor het volledige artikel

ALOYS KREGTING
CIO OF THE YEAR 2007

De toenmalige Numico-CIO Aloys Kregting koos in 2007 voor een pragmatische benadering van de IT. Voor hem bijvoorbeeld geen bedrijfsbrede ERP-implementatie en een van hogerhand opgelegde standaardisatie. Integendeel zelfs. Omwille van de agility mocht de IT op landniveau voor een groot deel z’n eigen ding doen, wat in de praktijk prima bleek te werken. Maar wie denkt dat er geen visie achter zat, die heeft het mis.
Klik hier voor het volledige artikel

KEES JANS
CIO OF THE YEAR 2006

IT was op Schiphol ook in 2006 al het instrument voor innovatie. “Ik wil op vragen vanuit de business niet hoeven antwoorden dat het niet kan op onze infrastructuur”, zei Kees Jans, tot 2014 CIO van het luchthavenbedrijf, toen. Om vooraan te blijven lopen, richtte hij teams op samengesteld uit IT en business, die tijd en budget kregen om nieuwe toepassingsmogelijkheden van IT te bedenken en te testen.
Klik hier voor het volledige artikel

PETER HAGEDOORN
CIO OF THE YEAR 2005

Bedrijven worden steeds afhankelijker van technologie, en concurrentievoordeel zonder IT is vrijwel niet meer te realiseren. Peter Hagedoorn, destijds CIO van Océ, zag in 2005 de rol van de CIO in de toekomst alleen maar belangrijker worden. “In feite is IT de virtuele blauwdruk van een bedrijf, alles is erdoor met elkaar verbonden”, zei hij toen.
Klik hier voor het volledige artikel