Maandag - Vrijdag : 08:30 - 17:30
info@ictmedia.nl
073 - 614 0070

CIO of the Year Award

De Award uitgereikt op CIODAY

Winnaars voor het leven

De oud-winnaars van de CIO of the Year Award zijn belangrijke vaandeldragers voor het vakgebied. Om de kennis, kunde en visie van alle award-winnaars te borgen, bundelen en delen is de CIO of the Year Association opgericht. De CIO of the Year Association is uniek door de verscheidenheid aan mensen en meningen.

Alle winnaars van de CIO of the Year Award waren dat jaar precies de juiste persoon, met de juiste aanpak, binnen de juiste context. Tezamen beschikken ze over een unieke mix aan competenties en inzicht, waarmee we onze organisaties, het IT-speelveld en misschien zelfs de wereld verder kunnen helpen.

Pre-selectie van pre-nominees.

De CIO of the Year Award procedure leunt op sterke criteria en processen. De processen en criteria zijn ontwikkelt over de afgelopen jaren tezamen met CIO Platform Nederland (CIO platform van top 100 organisaties in Nederland), CIO Magazine en wetenschappelijke onderzoek organisatie The Boston Consulting Group en Qhuba

Validatie

De top 5 nominees worden gekozen op basis van de ontvangen web questionaire resultaten en doorgespeeld aan de jury. Persoonlijke validatie interviews en assessments met de top genomineerde worden afgenomen door Qhuba en de internationale Business partner; The Boston Consulting Group. CIO Magazine publiceert een interview van de eind genomineerden.

Jury Selectie

De Jury nodigt de eind genomineerden uit in oktober en zal validatie checks uitvoeren. De selectie van de CIO of the Year is op basis van de verzamelde surveys, interviews, assessment resultaten.

 

CIO OF THE YEAR 2016

Ron van Kemenade dankte de prijs aan zijn cruciale rol in de baanbrekende digitale ontwikkeling van ING. “Met zijn focus op technologie legt hij de basis voor een geheel nieuwe organisatie, waarvan de contouren zich inmiddels beginnen af te tekenen”, motiveerde juryvoorzitter Bernhard van Oranje de keuze. “Het is mooi om te zien hoe hij zich daarbij laat inspireren door grote digitale wereldspelers.”

Ron van Kemenade kwam op nagenoeg alle onderdelen van het selectieproces als beste uit de bus: de totaalscore van het kwalitatieve en kwantitatieve onderzoek door The Boston Consulting Group (BCG), het intensieve leiderschapsassessment van Linqhu, en het afsluitende jurygesprek.

Hoewel hij binnen de Nederlandse CIO-gemeenschap wat minder op de voorgrond treedt dan de andere genomineerden, wordt hij door collega-IT-verantwoordelijken hoog gewaardeerd. “We hebben voor een leider gekozen die IT en technologie binnen de organisatie op een fundamenteel andere wijze positioneert”, aldus Van Oranje.

De CIO of the Year Award werd op dinsdag 29 november uitgereikt tijdens de  CIODAY in de Amsterdamse Beurs van Berlage. Ruim 700 hoge IT-functionarissen waren hiervan getuige. Naast de uiteindelijke winnaar waren Michel van Hout (Transavia), René van Sandijk (Vanderlande), Hendrik-Jan Smaal (Heijmans), Gerard Spans (Arcadis) en Teun van der Vorm (ANWB) genomineerd voor de titel.

Schaalbaar

Waar veel collega-CIO’s nog vol vragen zitten over de koers in de digitale wereld, is de visionaire Ron van Kemenade al ruimschoots onderweg. ING beweegt met hem naar een wereldwijd schaalbaar digitaal businessmodel. Een ongekende transformatie, waarbij Netflix, Facebook, Google en Spotify de grote inspirators zijn.

“We trekken ons op aan partijen die verder zijn dan wijzelf”, aldus Van Kemenade. “Zo maken we de bank veel competitiever. Niet alleen ten opzichte van onze traditionele concurrenten, ook tegenover de digitaal geboren fintechs.” Binnen de nieuwe ING wordt engineering gezien als een kerncompetentie.

Rob Beijleveld, CEO van ICT Media en initiatiefnemer van de CIO of the Year Award, vindt Van Kemenade een van de beste CIO’s ter wereld. “Hij heeft met zijn focus op engineering een echt onderscheidende visie en aanpak.”

Ook de andere juryleden waren zeer te spreken over de uiteindelijke winnaar. Tjibbe van der Zeeuw (Linqhu): “Ron van Kemenade is geen doorsnee hiërarchische leider, maar wel iemand met grote ambities. Hij weet ING van binnenuit te veranderen. Als CIO maakt hij deel uit van een zwerm vogels en geeft hij richting vanuit het midden.”

Marc Schuuring (Boston Consulting Group): “Hij onderscheidt zich van de anderen door zijn focus op technologie en engineering. In die zin geeft hij een nieuwe impuls aan de IT-industrie. Hij haalt en brengt in een open ecosysteem.”

Marcel Krom (voorzitter CIO Platform Nederland en CIO PostNL): “Door deze ontwikkeling biedt hij tegenwicht aan de oprukkende fintechbedrijven, waarmee hij bovendien samenwerkt. Hij neemt zo voor zijn organisatie de juiste stappen.”

CIO of the Year Association

ARNOUD KLERKX
CIO OF THE YEAR 2015

Arnoud Klerkx van Sanoma Learning is winnaar van de CIO of the Year Award 2015. Klerkx dankte zijn uitverkiezing aan zijn cruciale rol in de verregaande digitale ontwikkeling van zijn bedrijf. De organisatie hield daarmee vast aan het credo dat de rol van de deelnemers dit jaar belangrijker is dan hun functietitel.

LOUIS LUIJTEN
CIO OF THE YEAR 2014

Louis Luijten, CIO van ASML, is winnaar van de CIO of the Year Award 2014. De zevenkoppige jury koos hem als opvolger van Jeroen Tas en Frans Woelders, inmiddels oud-CIO’s van respectievelijk Philips en ABN Amro. De winnaar dankte zijn uitverkiezing aan zijn resultaten, persoonlijke gedrevenheid en zijn cruciale rol in de verdere ontwikkeling van zijn bedrijf.
Klik hier voor het volledige artikel

FRANS WOELDERS
CIO OF THE YEAR 2013

Frans Woelders was in 2013, in tegenstelling tot veel andere CIO’s, tevens verantwoordelijk voor het primaire proces van zijn organisatie. IT ging binnen ABN Amro niet alleen over de kantoorautomatisering, het betrof vooral de dienstverlening aan de klanten van de bank.
Klik hier voor het volledige artikel

JEROEN TAS
CIO OF THE YEAR 2013

Jeroen Tas had al een leven in de IT achter zich toen hij als CIO aantrad bij Philips. Al zijn kennis en ervaring rond digitale ontwikkelingen kwam van pas binnen het transformatieproces naar een bedrijf dat qua business en IT volledig digitaal aangehaakt is. Inmiddels is Jeroen Tas CEO Philips Healthcare Informatics, Solutions & Services.
Klik hier voor het volledige artikel

ROBBERT-JAN STEGEMAN
CIO OF THE YEAR 2012

Robbert-Jan Stegeman startte enkele jaren geleden met de transformatie van de IT-functie bij energienetwerkbedrijf Alliander. In 2012 waren er reeds grote slagen gemaakt: een nieuwe organisatiestructuur verbeterde de wisselwerking met de business, waardoor IT als kernactiviteit werd gezien. Tegelijk is het bedrijf gereedgemaakt voor grootscheepse veranderingen in de energiesector.
Klik hier voor het volledige artikel

ALOYS KREGTING
CIO OF THE YEAR 2011

Kort nadat hij in 2007 de CIO of the Year Award in de wacht had gesleept, vertrok Aloys Kregting van Numico naar DSM. Anders dan bij het voedingsmiddelenbedrijf, waar hij met een beperkt budget en 150 ERP-systemen de decentrale organisatie zoveel mogelijk als één eenheid had laten opereren, probeerde hij bij DSM juist een centrale organisatie te internationaliseren.
Klik hier voor het volledige artikel

LINEKE SNELLER
CIO OF THE YEAR 2010

Lineke Sneller was tijdens haar uitverkiezing in 2010 ruim twee jaar IT director van Tele2. Naast een standaard verander- en beheersorganisatie, was haar afdeling verantwoordelijk voor billing, en hosting- en securitydiensten aan externe klanten. “Telecom is een leuke bedrijfstak, omdat de business hier IT is”, stelde de later naar Vodafone overgestapte CIO destijds. “Je kunt als IT-afdeling het verschil maken.”
Klik hier voor het volledige artikel

ARJEN DORLAND
CIO OF THE YEAR 2009

Arjen Dorland ondersteunde in 2009 als CIO van Shell Downstream de steeds sterker globaliserende business. Hij werkte daartoe aan een helder portfolio van standaardsystemen. Met drie leveranciers heeft Shell, inclusief de Downstream-organisatie die de gehele keten van raffinage tot marketing en verkoop verzorgt, enkele megacontracten afgesloten voor de uitbesteding van de wereldwijde infrastructuur. Het resultaat was een flexibele, businessgerichte en waardetoevoegende IT.
Klik hier voor het volledige artikel

ROB DE HAAS
CIO OF THE YEAR 2008

Vlak voor zijn overstap naar Fortis kon Rob de Haas, destijds Group CIO van ABN AMRO, tevreden terugblikken op de succesvolle multivendorsourcing bij de bank. Deze strategie, waarmee de CIO ver voor zijn branchegenoten uitliep, heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. Naast kostenbesparingen en een hogere mate van flexibiliteit leverde het traject onder meer een hogere kwaliteit van dienstverlening en lagere operationele risico’s op.
Klik hier voor het volledige artikel

ALOYS KREGTING
CIO OF THE YEAR 2007

De toenmalige Numico-CIO Aloys Kregting koos in 2007 voor een pragmatische benadering van de IT. Voor hem bijvoorbeeld geen bedrijfsbrede ERP-implementatie en een van hogerhand opgelegde standaardisatie. Integendeel zelfs. Omwille van de agility mocht de IT op landniveau voor een groot deel z’n eigen ding doen, wat in de praktijk prima bleek te werken. Maar wie denkt dat er geen visie achter zat, die heeft het mis.
Klik hier voor het volledige artikel

KEES JANS
CIO OF THE YEAR 2006

IT was op Schiphol ook in 2006 al het instrument voor innovatie. “Ik wil op vragen vanuit de business niet hoeven antwoorden dat het niet kan op onze infrastructuur”, zei Kees Jans, tot 2014 CIO van het luchthavenbedrijf, toen. Om vooraan te blijven lopen, richtte hij teams op samengesteld uit IT en business, die tijd en budget kregen om nieuwe toepassingsmogelijkheden van IT te bedenken en te testen.
Klik hier voor het volledige artikel

PETER HAGEDOORN
CIO OF THE YEAR 2005

Bedrijven worden steeds afhankelijker van technologie, en concurrentievoordeel zonder IT is vrijwel niet meer te realiseren. Peter Hagedoorn, destijds CIO van Océ, zag in 2005 de rol van de CIO in de toekomst alleen maar belangrijker worden. “In feite is IT de virtuele blauwdruk van een bedrijf, alles is erdoor met elkaar verbonden”, zei hij toen.
Klik hier voor het volledige artikel